”Börjar man med ledarskapet så kommer resten av sig självt”

Innovation med tyngdpunkt på hållbarhet och affärsnytta står i fokus på Projektengagemang. Här bidrar engagerade medarbetare till att bygga ett bättre samhälle.

Per Hedebäck är vd på teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemang, i dagligt tal PE, som har omkring 1 300 medarbetare och en omsättning på nästan en och en halv miljard kronor.

PE kammade hem Årets Branschpris i Number One Universum Awards. Varför tror du att ni vann?

– För oss handlar employer branding inte om att skönmåla bilden av PE som företag eller arbetsgivare. Det handlar snarare om att hela tiden göra PE till en bättre arbetsplats och att sedan låta det skina igenom med hjälp av nöjda medarbetare, kunder och samarbetspartners. Jag tycker att vi lyckats med just det, att bygga en arbetsplats där våra medarbetares engagemang och stolthet syns och smittar av sig.

Vad är din personliga grundregel när det gäller employer branding?

– Jag tror att det gäller att bygga inifrån och då gäller det att börja med ledarskapet. Det är väldigt tydligt att ett starkt ledarskap med duktiga och engagerade chefer leder till nöjda medarbetare. Nöjda medarbetare ger i sin tur nöjda kunder och det leder till lönsamhet. Börjar man med ledarskapet så kommer resten av sig självt.

Vad ger dig inspiration?

– Våra ingenjörer, arkitekter, projektledare och specialister är verkligen med och gör våra städer och samhällen bättre och för mig är det oerhört inspirerande. Om jag får vara med och skapa bättre förutsättningar för våra kompetenta medarbetare att göra skillnad – då känner jag att jag är på rätt plats.

Vad är på gång hos er just nu?

– Innovation kopplat till hållbarhet och affärsnytta är något vi satsar mycket på just nu. Vi har på sistone startat flera initiativ där vi låter våra medarbetare vara med och bidra till att skapa lösningar som bidrar till bättre samarbeten mellan olika kunskapsområden. Det ger ett högre värde för våra kunder och i slutändan även för samhället.

– Ett exempel är ett nytt verktyg, Hållbar Fastighet, som vi nyligen tagit fram. Att öka hållbarheten inom sitt fastighetsbestånd är ofta ett komplext och kostsamt arbete för fastighetsägare och förvaltare. Men med vårt verktyg blir det lättare för dem att förstå hur tillgänglig teknik och expertis kan nyttjas i hållbarhetsarbetet. På ett överskådligt sätt identifierar verktyget möjliga åtgärder utifrån uppskattad investering och bedömd hållbarhetseffekt. Dessutom bedöms det nuvarande arbetet utifrån FN:s globala hållbarhetsmål. Det är ett mycket spännande projekt som vi är väldigt stolta över.
 

Om Projektengagemang

Projektengagemang är en konsultkoncern inom samhällsbyggnad och industri. Vi levererar lösningar som fungerar här och nu och för kommande generationer.

Antal medarbetare: Omkring 1 100.

Läs mer: www.pe.se

Per Hedebäck

Titel: Vd och koncernchef.

Utbildning: Civilingenjör (maskin med inriktning mot energiteknik), Kungliga tekniska högskolan, examen 1993. Ekonomi, finans och marknadsföring, Handelshögskolan i Stockholm, examen 2004.

Vad gör du helst en ledig dag? "Jag gillar att jobba och gör det ganska mycket. Så en ledig dag kopplar jag bort mig själv från arbetet och umgås med familj och vänner. Kan jag dessutom få in ett träningspass, gärna i form av innebandy, utförsåkning eller golf, så är jag helnöjd!"

Senaste från arbetsgivare

Projektengagemang

Möjligheten att få bidra till ett hållbart och digitaliserat samhälle driver Nicke Rydgren i jobbet som strategi- och affärsutvecklingschef p…  Läs mer

Senaste artiklarna

Arbetsförmedlingen

Innovationstakten och ett stort utrymme att driva förändring lockade Carolina Emanuelson och Johan Backström till Arbetsförmedlingens IT-avde…  Läs mer

Essity

Hållbarhet omfattar mycket mer än bara miljö. Ett av Essitys hållbarhetsmål handlar om att förbättra välbefinnandet för 26 miljoner föräldrar…  Läs mer

AB Svensk Exportkredit

Amanda Ask har som uppdrag att finansiera exportaffärer på Svensk Exportkredit. Därmed är hon med och bidrar till att skapa sysselsättning oc…  Läs mer

Trafikverket

En ny kärna för mobilnät som ger uppkopplad infrastruktur, och ett nytt signalsystem för järnvägen i hela EU – Innovation och nytänkande är v…  Läs mer