”Du får förtroende och det gör att självförtroendet växer”

Foto: Julia Sjöberg

Som projektledare på Sveriges forskningsinstitut RISE bidrar Haben Tekie till att skapa samhällsnytta.

Haben Tekie är utbildad nationalekonom med miljöinriktning. Stora möjligheter att jobba med ett brett spektrum av forskningsfrågor lockade honom till RISE.
– Det jag gillar med RISE är att vi bidrar till att skapa samhällsnytta i allt vi gör – som forskning, innovation, digitalisering av vård och hälsa, social hållbarhet, omställning till förnyelsebara energikällor och cirkulär ekonomi. Att få jobba med olika typer av viktiga frågor på ett forskningsinstitut och att styra arbetet själv är intressant. Här får jag dessutom jobba med ett gäng samhällsvetare, säger Haben.

Rollen som projektledare på RISE, ett jobb som Haben började i december förra året, blev bättre än vad han trodde.
– Jag trivs fantastiskt bra. Mina kollegor är ett socialt gäng vilket jag som nyanställd är väldigt tacksam över. Jag blev ganska omgående involverad i projekt kopplat till mitt kompetensområde. Du får förtroende och det gör att självförtroendet växer, säger han.

”I samarbete med svensk möbelindustri har vi utvecklat och utvärderat olika affärsmodellkoncept för att öka återanvändningen av offentliga möbler."

Haben har ett intresse för policy-, innovations- och beteende- frågor och jobbar i projekt kopplat till dessa.
– Vi har både EU-projekt och nationella projekt. Just nu kartlägger vi policys och styrmedel som främjar eco-innovation i Sverige, där samarbetar vi med partners från Turkiet och Storbritannien, säger han och fortsätter: – Ett annat exempel är att vi i samarbete med svensk möbelindustri har utvecklat och utvärderat olika affärsmodellkoncept för att öka återanvändningen av offentliga möbler.

Utvecklingsmöjligheterna är stora på forskningsföretaget.
– RISE är en kunskapstung organisation vilket gör att du behöver hålla koll på vad som händer inom kunskapsområdet. Det finns goda chanser till utveckling och om du vill doktorera så finns den möjligheten också, säger han och avslutar:
– Det är ett flexibelt arbete. Mycket ansvar läggs på individen, både genomförandet och leverans av resultat, och det har funkat väldigt bra för mig. Jag tror att det arbetssättet lockar många.

Text: Tina Lindström Carlsson

RISE

RISE är Sveriges forskningsinstitut. På RISE står kreativiteten i fokus och du som medarbetare får stor frihet att utforma ditt arbete. Hos oss får du arbeta med framtidens lösningar och bidra till en hållbar utveckling i samhället. Antal medarbetare är 2 300. Och medarbetarnas bakgrund är bland akademiker främst forskarutbildade och civilingenjörer.

Läs mer: https://ri.se

Haben Tekie

Jobbtitel: Projektledare

Utbildning: Kandidatexamen från samhällsvetenskapligt miljövetarprogram SMIL, med inriktning i national- och miljöekonomi. Samt master i nationalekonomi, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, examen 2012.

Vilket råd skulle du vilja ge till den som är ny på jobbet? ““ ”Var inte rädd för att be om hjälp. Det är lätt att som nyutexaminerad tro att man måste kunna allt själv men så är det naturligtvis inte.”

Senaste från arbetsgivare

RISE

Olof Mogren använder sin forskning inom deep learning till allt från att förutsäga blodsocker på typ 1-diabetiker till att hjälpa modeföretag…  Läs mer

RISE

RISE bidrar till ett hållbart och konkurrenskraftigt näringsliv. Forskningsinstitutet tar ett tydligt samhällsansvar, vilket är viktigt för K…  Läs mer

Senaste artiklarna

Arbetsförmedlingen

Innovationstakten och ett stort utrymme att driva förändring lockade Carolina Emanuelson och Johan Backström till Arbetsförmedlingens IT-avde…  Läs mer

Essity

Hållbarhet omfattar mycket mer än bara miljö. Ett av Essitys hållbarhetsmål handlar om att förbättra välbefinnandet för 26 miljoner föräldrar…  Läs mer

AB Svensk Exportkredit

Amanda Ask har som uppdrag att finansiera exportaffärer på Svensk Exportkredit. Därmed är hon med och bidrar till att skapa sysselsättning oc…  Läs mer

Trafikverket

En ny kärna för mobilnät som ger uppkopplad infrastruktur, och ett nytt signalsystem för järnvägen i hela EU – Innovation och nytänkande är v…  Läs mer