”Jag är en kreativ problemlösare som älskar knackakod”

Text: Tina Harr Foto: Theo Lundgren

Systemutecklaren Maja Malmqvist vill att fler kvinnor ska få upp ögonen för yrket.

Ett internationellt företag med möjligheter att utvecklas. Det var vad Maja Malmqvist såg framför sig när hon i mars sökte jobbet som systemutvecklare på det välkända lås- och dörrlösningsföretaget ASSA ABLOY. Och hon har inte blivit besviken.

-  Att få hitta lösningar och samtidigt vara kreativ och skapa något - det är det roligaste som finns, säger hon.

En vanlig dag på jobbet finns inte för Maja. Rätt vad det är kan läget skärpas och det krävs djupt fokus. Skulle ett system tillfälligt ligga nere påverkas många människor, och i regel är det projekt omgärdade av stora budgetar. Då gäller det att hålla huvudet kallt, vara kvick i tanken och ha ett stöttande team runtomkring sig.

- I vår arbetsgrupp hjälper vi alltid varandra om en krissituation dyker upp, och pratar efteråt om hur vi kan förhindra att det händer igen.

Maja jobbar i ett team om tio personer, där hon är ensam tjej.

Det kan delvis förklaras genom seglivade fördomar om vad en programmerare är och gör, tror hon.

- Bilden av en programmerare är att det är en datanörd som älskar matte och har ett genuint intresse för tekniken bakom datorer. Inget av det stämmer in på mig. Jag vet inte vilken dator som är bäst, jag spelar inte dataspel och sitter inte och hackar på min fritid.

Maja vill bredda bilden av vad en systemutvecklare faktiskt gör.

- Det är inte så att man sitter och knackar kod hela dagarna, utan det är bara en av arbetsuppgifterna. Som systemutvecklare jobbar man i olika projekt där man ska analysera, designa, underhålla och skapa nya system.

Att hålla sig uppdaterad vad som pågår i IT-världen är också A och O när man jobbar med programmering.

- Programmeringsspråken förändras hela tiden och det gäller att hänga med i svängarna. Här på ASSA ABLOY får vi ett årligt utbildningsbidrag som vi kan utnyttja för att gå på seminarium och utbildningar för att lära oss mer.

Vilka utmaningar står ni som företag inför?

- Det handlar om att få med alla på samma tåg och in i samma digitala lösning. Det tar tid att förändra folks beteenden, men det är också väldigt spännande att vara med på den resan.

Senaste artiklarna

Arbetsförmedlingen

Innovationstakten och ett stort utrymme att driva förändring lockade Carolina Emanuelson och Johan Backström till Arbetsförmedlingens IT-avde…  Läs mer

Essity

Hållbarhet omfattar mycket mer än bara miljö. Ett av Essitys hållbarhetsmål handlar om att förbättra välbefinnandet för 26 miljoner föräldrar…  Läs mer

AB Svensk Exportkredit

Amanda Ask har som uppdrag att finansiera exportaffärer på Svensk Exportkredit. Därmed är hon med och bidrar till att skapa sysselsättning oc…  Läs mer

Trafikverket

En ny kärna för mobilnät som ger uppkopplad infrastruktur, och ett nytt signalsystem för järnvägen i hela EU – Innovation och nytänkande är v…  Läs mer