”Jag är en kreativ problemlösare som älskar knackakod”

Text: Tina Harr Foto: Theo Lundgren

Systemutecklaren Maja Malmqvist vill att fler kvinnor ska få upp ögonen för yrket.

Ett internationellt företag med möjligheter att utvecklas. Det var vad Maja Malmqvist såg framför sig när hon i mars sökte jobbet som systemutvecklare på det välkända lås- och dörrlösningsföretaget ASSA ABLOY. Och hon har inte blivit besviken.

-  Att få hitta lösningar och samtidigt vara kreativ och skapa något - det är det roligaste som finns, säger hon.

En vanlig dag på jobbet finns inte för Maja. Rätt vad det är kan läget skärpas och det krävs djupt fokus. Skulle ett system tillfälligt ligga nere påverkas många människor, och i regel är det projekt omgärdade av stora budgetar. Då gäller det att hålla huvudet kallt, vara kvick i tanken och ha ett stöttande team runtomkring sig.

- I vår arbetsgrupp hjälper vi alltid varandra om en krissituation dyker upp, och pratar efteråt om hur vi kan förhindra att det händer igen.

Maja jobbar i ett team om tio personer, där hon är ensam tjej.

Det kan delvis förklaras genom seglivade fördomar om vad en programmerare är och gör, tror hon.

- Bilden av en programmerare är att det är en datanörd som älskar matte och har ett genuint intresse för tekniken bakom datorer. Inget av det stämmer in på mig. Jag vet inte vilken dator som är bäst, jag spelar inte dataspel och sitter inte och hackar på min fritid.

Maja vill bredda bilden av vad en systemutvecklare faktiskt gör.

- Det är inte så att man sitter och knackar kod hela dagarna, utan det är bara en av arbetsuppgifterna. Som systemutvecklare jobbar man i olika projekt där man ska analysera, designa, underhålla och skapa nya system.

Att hålla sig uppdaterad vad som pågår i IT-världen är också A och O när man jobbar med programmering.

- Programmeringsspråken förändras hela tiden och det gäller att hänga med i svängarna. Här på ASSA ABLOY får vi ett årligt utbildningsbidrag som vi kan utnyttja för att gå på seminarium och utbildningar för att lära oss mer.

Vilka utmaningar står ni som företag inför?

- Det handlar om att få med alla på samma tåg och in i samma digitala lösning. Det tar tid att förändra folks beteenden, men det är också väldigt spännande att vara med på den resan.

Senaste artiklarna

Essity

På Essity vet man att vägen till engagerade medarbetare går via passionerade ledare. En av dem är Anna-Carin Elfström, som är övertygad om at…  Läs mer

Boliden

Nils Kågström är i början av sin ingenjörskarriär, men har redan varit med om stora resor. När Nils Kågström studerade till utvecklingsinge…  Läs mer

Universum

I Traineeguiden presenterar Universum ett antal företag, organisationer och deras traineeprogram, alternativt andra utbildningsprogram. Unive…  Läs mer

Trafikverket

Det behövs många olika typer av aktörer för att bygga Sverige och framtidens samhällen. Sandra Nordahl sökte sig till Trafikverket och möttes…  Läs mer