“Mitt fulla fokus handlar om att lyfta medarbetarna”

Fotograf: Kristofer Hedlund

När Silvia Chiok pluggade sista terminen på systemvetarlinjen på Lunds universitet för åtta år sedan hade hon redan bestämt sig för att arbeta som konsult efter sin examen. För henne var det viktigt att inte behöva utföra samma arbetsuppgifter dag ut och dag in, utan i stället ha möjligheten att ständigt kunna ta sig an nya utmaningar.

Berätta om din resa på Accenture?

– Anledningen till att jag valde just Accenture var att jag fick bra kontakt med några tjejer på företaget under en arbetsmarknadsmässa. Min första roll var att designa affärssystem och i dag är jag testledare och ansvarar för en release hos en av våra största kunder i Sverige. Mitt team på runt 25 personer sitter både ute hos kund här i Stockholm och på andra platser runt om i världen.

Hur skulle du beskriva din ledarstil?

– Jag kommer från Peru och är väldigt expressiv när jag pratar med folk och inte rädd för att ta upp saker som kan kännas lite obekväma ibland. Mitt fulla fokus ligger på medarbetarna och på att lyfta dem. Jag tror mycket på att se individen bakom i stället för att bara fokusera på hur de presterar. Sedan tycker jag att det är viktigt att man engagerar sitt team, bland annat genom att anordna olika sociala aktiviteter. Det kan vara så enkelt som att spela shuffleboard tillsammans en kväll.

Hur stimulerar du dina medarbetares kreativitet?

– Vi har många utvärderingsmöten där vi går igenom hur vi arbetar i dag och om det är något vi behöver förbättra. Jag är väldigt mån om att fråga om feedback för att inte fastna i gamla hjulspår. Jag ser att det stimulerar medarbetarna att tänka mer kreativt och att komma med tips på nya sätt att lösa olika utmaningar.

På Accenture har ni något som kallas Career Counselor. Berätta!

– En Career Counselor är en slags mentor som vi alla har inom företaget. Det är en mer senior kollega som kollar av hur det går för en och vilka mål och drömmar man har. Tillsammans utformar man sedan en plan hur man ska nå dit, exempelvis genom utbildningar och liknande. Din Career Counselor har också koll på att man inte jobbar för mycket. Även fast jobbet är roligt är det viktigt att man får till en bra balans mellan yrkesliv och privatliv.

Vad får dig att stanna på företaget?

– Människorna! Jag fick en fantastisk start på företaget där jag verkligen kände att mina projektledare brydde sig om mig och att de var intresserade av mig som individ. Trots att jag inte jobbar med dem i dag har vi bra kontakt och en relation som bygger på värme och respekt.

Skribent: Sara Schedin

Accenture
Accenture är ett globalt företag med verksamhet inom management, IT och outsourcing. Genom att leverera innovativa lösningar hjälper Accenture sina kunder att bli högpresterande organisationer. Med djup branschkunskap, breda globala resurser och dokumenterad erfarenhet kan Accenture snabbt mobilisera rätt människor, kompetenser och teknologier.


Läs mer: accenture.com/se-en/

Silvia Chiok

Titel: Konsult

Utbildning: Systemvetenskap, Lunds universitet, examen 2010

Vad skulle du ge dig själv för råd när du var ny på jobbet? Det är lätt att man jobbar lite för hårt i början av sin karriär så jag hade sagt till mig själv att ta det lite lugnare.

Senaste från arbetsgivare

Accenture

Envishet bidrog till att Samuel Ekne fick en plats på Accentures innovationslabb Liquid Studio. Nu hjälper han kunder att utvecklas med hjälp av den senaste tekniken.  Läs mer

Senaste artiklarna

Arbetsförmedlingen

Innovationstakten och ett stort utrymme att driva förändring lockade Carolina Emanuelson och Johan Backström till Arbetsförmedlingens IT-avde…  Läs mer

Essity

Hållbarhet omfattar mycket mer än bara miljö. Ett av Essitys hållbarhetsmål handlar om att förbättra välbefinnandet för 26 miljoner föräldrar…  Läs mer

AB Svensk Exportkredit

Amanda Ask har som uppdrag att finansiera exportaffärer på Svensk Exportkredit. Därmed är hon med och bidrar till att skapa sysselsättning oc…  Läs mer

Trafikverket

En ny kärna för mobilnät som ger uppkopplad infrastruktur, och ett nytt signalsystem för järnvägen i hela EU – Innovation och nytänkande är v…  Läs mer