”Ni som väljer att arbeta med framtidens teknik – grattis!”

Foto: Julia Sjöberg

Att diskutera framtidens teknik med unga människor inspirerar Helene Niklasson. På Volvokoncernen får hon skapa tajta team och arbeta fram lösningar till hela transportsystemet.

Helene tycker inte om att jobba ensam. Det lärde hon sig under sina sju år i Asien, dit hon flyttade år 2000 tillsammans med familjen då hennes man fick ett jobberbjudande. Helene pausade Volvo-karriären hemma i Göteborg och startade eget i Singapore.

– Jag kände ganska snabbt att jag verkligen saknade att jobba i grupp. Det är så intressant att jobba med människor och att få bygga starka team. Jag vill se mina effekter i verkligheten, få se att jag kan påverka.

Del av samhället
När Helene och familjen återvände till Sverige sökte sig Helene tillbaka till Volvo. Sedan dess har hon haft olika chefsroller inom koncernen. I dag är hon ansvarig över en funktion som heter ”Research and Technology Office” på Volvokoncernen med uppgift att säkra företagets tillgång till rätt teknik – både nu och i framtiden.

– Transportsystemet är ju en del av samhället, och det är otroligt spännande att jobba med något som ingår i ett så stort sammanhang. Jag har aldrig under min yrkesverksamma tid känt ”nu måste jag byta bransch, det här är inte spännande längre”. Det finns alltid nya utmaningar inom teknik- och transportsektorn.

Krossar myter om branschen
Helene berättar att hennes arbete är innovativt och händelserikt, något alla kanske inte vet om hennes bransch.

– Det är vanligt att man associerar ett arbete inom transportindustrin som gammalmodigt och tråkigt. Kanske tänker du själv på lastbilar, buller och avgaser? Det är en gammal myt. Vi jobbar med framtidens teknik, som till exempel självkörande och elektriska fordon, och skiftet som sker nu är större än när vi gick från häst och vagn till bil. Nu introduceras teknik som utvecklas otroligt snabbt. Allt är uppkopplat och det är enorma, häftiga system. Man får verkligen tänja på sin fantasi och tänka på nya, annorlunda sätt i den här branschen.

”Man får verkligen tänja på sin fantasi”

Stort ansvar
Det är svårt att inte dras med i Helenes entusiasm när hon beskriver några av de mindre kända produkter som Volvokoncernen producerar. Hon får ofta starka reaktioner från sin omgivning där folk vanligtvis säger: ”Jag visste inte att ni arbetar med så här spännande projekt!”.

– Vi producerar till exempel motorer till elgeneratorer som bland annat ser till att hålla sjukhus igång när det blir strömavbrott, något som verkligen behövs i krigsdrabbade områden. Att få utveckla spännande, ny teknik ger så mycket, säger Helene och fortsätter:

– Man kan verkligen bidra här på Volvo. Vi diskuterar och undersöker mycket kring hur vi kan bidra till olika samhällsutmaningar. Med vår storlek kommer ett stort ansvar. Vi vill vara en aktör både för samhället och för kunderna – det går hand i hand.

Vad vill du säga till dagens unga som nyligen kommit ut på arbetsmarknaden?
– Till er som väljer att arbeta med framtidens teknik vill jag säga: grattis! Det som händer på världens teknikmarknad nu är helt otroligt. Jag är faktiskt avundsjuk på alla unga i dag som får chansen att jobba med den här spännande utvecklingen i många år framöver.

Text: Camilla Rindås

Om Volvokoncernen

Volvokoncernen är en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner samt drivsystem för marina och industriella applikationer.

Antal medarbetare: 95 000 globalt, varav 24 000 i Sverige.

Rekrytering: Rekrytering sker löpande utifrån identifierade kort- och långsiktiga kompetensbehov. Alla tjänster annonseras ut på: www.volvogroup.com/group/sweden/sv-se/career

Helene Niklasson

Titel: VP Research and Technology Office at Volvo Group Trucks Technology.

Utbildning: Teknisk fysisk, Chalmers, examen 1993.

Vad inspirerar dig i ditt arbete? ”Jag blir väldigt inspirerad av människor som har en idé och en vilja, som driver saker framåt.”

Senaste artiklarna

Arbetsförmedlingen

Innovationstakten och ett stort utrymme att driva förändring lockade Carolina Emanuelson och Johan Backström till Arbetsförmedlingens IT-avde…  Läs mer

Essity

Hållbarhet omfattar mycket mer än bara miljö. Ett av Essitys hållbarhetsmål handlar om att förbättra välbefinnandet för 26 miljoner föräldrar…  Läs mer

AB Svensk Exportkredit

Amanda Ask har som uppdrag att finansiera exportaffärer på Svensk Exportkredit. Därmed är hon med och bidrar till att skapa sysselsättning oc…  Läs mer

Trafikverket

En ny kärna för mobilnät som ger uppkopplad infrastruktur, och ett nytt signalsystem för järnvägen i hela EU – Innovation och nytänkande är v…  Läs mer