”Vi är väldigt stolta – vi förändrar branschen”

Foto: Jezzica Sunmo

JM är ett stort, tryggt och välkänt företag. Det lockade Linn Gergi och Susanne Wacklin till JMs lärlingsprogram för kvinnor – ett program som vill öka jämställdheten i branschen.

År 2030 ska 20 procent av JMs hantverkare vara kvinnor. Som ett steg att nå det målet har företaget startat ett traditionellt lärlingsprogram för kvinnor, med förhoppningen om att programmet ska öppna möjligheter för er kvinnor att realisera drömmen om att bli yrkesarbetare. Programmet är noga utformat med handledarskap, kvalitetssäkring, återkoppling och efter 3,5 år får du ett yrkesbevis.

Fler kvinnor till byggbranschen
För Linn Gergi, med en bakgrund som säljare och undersköterska och Susanne Wacklin, som tidigare arbetat på ICA och som fastighetsskötare, var erfarenheten från byggbranschen minst sagt begränsad. Men Linn hade byggt ett kök och Susanne hade fått en viss erfarenhet från jobbet som fastighetsskötare, så när annonsen ”Händiga tjejer sökes” dök upp, blev båda intresserade. Av 72 sökanden var de 2 av 6 kvinnor som blev antagna.

– Jag tyckte att programmet lät både spännande och bra eftersom det är en lärlingsutbildning med lön under utbildningen. Min pappa har jobbat inom byggbranschen och jag har bara hört positiva saker om den, säger Linn.

Susanne, som har en bror som är snickare, håller med:

– Dessutom visste jag att JM är ett välkänt företag med ett gott rykte.

Tar sitt samhällsansvar
Som en av Nordens ledande projektutvecklare av bostäder och bostadsområden tar JM sitt samhälls- ansvar genom att skapa väl fungerande hållbara samhällen – de hus JM bygger i dag ska stå i minst 100 år.

– Det känns bra att jobba på ett företag som tar sitt samhällsansvar, det borde fler arbetsgivare göra. JM bidrar genom att bygga hus och lägenheter men också genom att få in er kvinnor i branschen, säger Susanne.

Har startat en podd
Fördomarna om byggbranschen är många, inte minst om den skeva kvinnosynen och en grabbig mentalitet. Det är dock inget som Linn eller Susanne känt av, snarare tvärtom.

– Det är ganska chockerande att det finns så många fördomar om byggbranschen än i dag och det är dags att förändra den synen. Vi ska förändra branschen. Vi som går lärlingsprogrammet har startat en podd tillsammans, ”Snickarpodden”, där vi bland annat tar upp saker som hur det är att vara ensam kvinna i en byggbod, berättar Linn, och Susanne fyller i:

– Eller hur stark man känner sig efter att gipsat ett helt rum själv. Det är inte så tufft som många tror och vi hoppas att fler kvinnor ska våga välja bygg i framtiden!

Text: Charlotte Lund Phalén

Om JM

JM är en av Nordens ledande projektutvecklare av bostäder och bostadsområden. Verk- samheten är fokuserad på nyproduktion av bostäder i attraktiva lägen med tyngd- punkt på expansiva stor- stadsområden och universi- tetsorter i Sverige, Norge och Finland. Vi arbetar också med projektutveckling av kommers- iella lokaler samt entreprenad- verksamhet, huvudsakligen i Storstockholmsområdet.

Läs mer: www.jm.se

Linn Gergi

Utbildning: Lärlingsprogrammet.

Vad är det bästa med att gå det här programmet? ”Jag känner mig stark och stolt. Och tuff! Min treåriga dotter tror att jag är polis.”

Susanne Wacklin

Utbildning: Lärlingsprogrammet.

Vad är det bästa med att gå det här programmet? ”Att det är så kul – varje dag! Jag lär mig nya moment hela tiden.”

Senaste från arbetsgivare

JM

Att få se färdiga byggprojekt och samarbeta med kollegor tycker Arash Mehrnia är roligast med sitt jobb. Det var under ingenjörsutbildning…  Läs mer

JM

Möjligheterna till personlig utveckling är stor på JM – en viktig samhällsutvecklare som lägger grunden för ett bättre liv och bidrar till at…  Läs mer

JM

Per Löfgren kunde inte tacka nej till drömrollen. I dag driver han JMs hållbarhetsarbete och tycker det är viktigt att alla får en chans att…  Läs mer

Senaste artiklarna

Arbetsförmedlingen

Innovationstakten och ett stort utrymme att driva förändring lockade Carolina Emanuelson och Johan Backström till Arbetsförmedlingens IT-avde…  Läs mer

Essity

Hållbarhet omfattar mycket mer än bara miljö. Ett av Essitys hållbarhetsmål handlar om att förbättra välbefinnandet för 26 miljoner föräldrar…  Läs mer

AB Svensk Exportkredit

Amanda Ask har som uppdrag att finansiera exportaffärer på Svensk Exportkredit. Därmed är hon med och bidrar till att skapa sysselsättning oc…  Läs mer

Trafikverket

En ny kärna för mobilnät som ger uppkopplad infrastruktur, och ett nytt signalsystem för järnvägen i hela EU – Innovation och nytänkande är v…  Läs mer