”Vi finansierar svenska exportföretag och deras utländska kunder”

SEK hjälper svenska exportörer att vinna fler affärer. Affärsidén är enkel: att låna ut pengar till svenska exportföretag och deras köpare utomlands.

Helen Junker beskriver SEK som ett litet statligt bolag med ett stort uppdrag – att hjälpa svenska företag att komma ut i världen.

– Det gör vi genom att erbjuda svenska exportörer och exportörernas kunder olika typer av finansiella lösningar. Det är en konkurrensfördel att kunna erbjuda sina kunder ute i världen finansiering, säger Helen och fortsätter:

– Det kan till exempel vara ett svenskt företag som säljer sina produkter i Chile. Då kan vi erbjuda en finansiering till den chilenska köparen av svenska produkter. Vi kan också erbjuda exportörens chilenska dotterbolag finansiering i chilenska pesos för att exempelvis finansiera investeringar eller rörelsekapital.

Hur ser din roll ut?
– SEK som historiskt sett framförallt jobbat med de stora exportföretagen, har sedan 2015 gjort en satsning på medelstora bolag. Jag började i december 2015 och har varit med och byggt upp affärsområdet vilket har varit väldigt roligt och stimulerande. Medelstora företag ser annorlunda ut jämfört med de stora företagen och det har gjort att vi har fått tänka till när det gäller processer och bedömningar. Vi har också jobbat mycket med att förankra arbetet internt, säger Helen och fortsätter:

– Nu är jag på väg att byta roll och kommer att börja som kundansvarig inom affärsområdet Stora företag, vilket jag ser som en spännande utmaning. Jag uppskattar att jag i min roll som kundansvarig får möjlighet att lära mig mycket om olika branscher och marknader.

Vad finns det för utvecklingsmöjligheter/karriärvägar?
– AB Svensk Exportkredit är ett lagom stort företag, vi har ungefär 250 medarbetare, och det ser jag som en stor fördel. Företaget är tillräckligt stort för att det ska finnas möjligheter att utveckla sig och byta tjänst och roll. Samtidigt är det korta beslutsvägar med hög access till beslutsfattare och det tycker jag är väldigt stimulerande.

Vad var det som lockade dig till företaget?
– AB Svensk Exportkredit är ett lagom stort företag, vi har ungefär 250 medarbetare, och det ser jag som en stor fördel. Företaget är tillräckligt stort för att det ska finnas möjligheter att utveckla sig och byta tjänst och roll. Samtidigt är det korta beslutsvägar med hög access till beslutsfattare och det tycker jag är väldigt stimulerande.

Text: Tina Lindström Carlsson

Svensk Exportkredit

Svensk Exportkredit är ett statligt företag som lånar ut pengar till svenska företag som vill exportera och till deras kunder som vill köpa svenska produkter och tjänster. Under 2017 hade SEK 268 miljarder i total utlåningsportfölj och lånade ut 89 miljarder kronor. Totalt hade SEK utlåning i 75 länder.

Läs mer: www.sek.se samt Svensk Exportkredit på LinkedIn.

Helen Junker

Titel: Director, Senior Client Executive.

Utbildning: Master i industriell och finansiell ekonomi, Handelshögskolan i Göteborg, examen 2003.

Vad gör du för att koppla av från arbetet? ”Träning som löpning, skidåkning, cykling och styrketräning är ett bra sätt för mig att varva ner. Jag tillbringar också mycket tid med min stora familj.”

Senaste från arbetsgivare

AB Svensk Exportkredit

Svensk Exportkredit stärker konkurrenskraften hos svensk exportnäring och bidrar till ökad tillväxt och sysselsättning i Sverige. Det var…  Läs mer

Senaste artiklarna

Samsung

En internationell miljö med innovativa och världsledande produkter. Det är vad som fick Catarina Olander att tacka ja när hon headhuntades ti…  Läs mer

RISE

RISE bidrar till ett hållbart och konkurrenskraftigt näringsliv. Forskningsinstitutet tar ett tydligt samhällsansvar, vilket är viktigt för K…  Läs mer

EVRY

Mjuka värden väger tungt på EVRY – Nordens största IT-tjänsteföretag. Tom Clignez fungerar som en brygga mellan användarupplevelsen och den t…  Läs mer

Alfa Laval AB

Efter nio år i IT-branschen började Senan Rasoul på Alfa Laval. Det var möjligheten att använda IT för att bidra till en hållbar värld som lo…  Läs mer