”Vi har alltid en hög nivå på det som vi levererar”

Foto: Julia Sjöberg

Svensk Exportkredit stärker konkurrenskraften hos svensk exportnäring och bidrar till ökad tillväxt och sysselsättning i Sverige.

Det var företagets viktiga uppdrag att bidra till att skapa tillväxt och sysselsättning i Sverige som lockade Johan Thorselius till SEK.

– Det inspirerar mig något enormt. Sverige är ett exportberoende land och exporten av varor och tjänster uppgår till nära hälften av Sveriges BNP, säger Johan och fortsätter:

– Vi är ett internationellt företag och jag har många kollegor som kommer från olika länder. Att få arbeta med alla duktiga kollegor ger ett stort utbyte och utvecklar både mig som person och SEK som företag. Vi har mycket att lära av varandra.

SEK är ett statligt ägt bolag med uppdraget att låna ut pengar till svenska exportföretag och deras köpare utomlands.

– Vi är som en del av företaget AB Sverige. SEK är ett starkt varumärke både nationellt och internationellt och vi har verkligen kunder över hela världen, säger Johan och fortsätter:

– För mig innebär en statlig arbetsgivare dels en bra trygghet, och dels att vi alltid har en hög nivå på det som vi levererar.

Samhällsnyttan är i fokus på SEK som genom att erbjuda de svenska exportörerna finansiering bidrar till att skapa sysselsättning och hållbar tillväxt i Sverige, eftersom man på så sätt stärker den svenska exportnäringens konkurrenskraft ute i världen.

– Vi är ett relativt litet svenskt företag vilket gör att alla känner alla och samhällsnyttan genomsyrar företagskulturen.

Johan började som finansiell riskanalytiker på finansavdelningen. Där såg han möjligheter att förbättra samarbetet mellan sin avdelning och ekonomiavdelningen.

– Jag delade min tjänst mellan avdelningarna och sedan maj i år tillhör jag ekonomiavdelningen på heltid. Det är flera på SEK som roterar mellan olika yrkesroller. Jag ser inte att jag behöver byta arbetsgivare för att utvecklas, det finns möjligheter här, säger Johan.

Text: Tina Lindström Carlsson

Svensk Exportkredit

Svensk Exportkredit är ett statligt företag som lånar ut pengar till svenska företag som vill exportera och till deras kunder som vill köpa svenska produkter och tjänster. Under 2017 hade SEK 268 miljarder i total utlåningsportfölj och lånade ut 89 miljarder kronor. Totalt hade SEK utlåning i 75 länder.

Läs mer: www.sek.se samt Svensk Exportkredit på LinkedIn.

Johan Thorselius

Titel: Business Controller.

Utbildning: Civilingenjör i maskinteknik, finansiell matematik, KTH, pågående studier. 

Tips på podcast: ”En av mina favoriter är ’P3 Dokumentär’. Jag vill också tipsa om vår egen podcast ’SEK-podden’ – en intervjupodd med personer som arbetar på Svensk Exportkredit och andra spännande personer i vår omvärld.”

Senaste från arbetsgivare

AB Svensk Exportkredit

SEK hjälper svenska exportörer att vinna fler affärer. Affärsidén är enkel: att låna ut pengar till svenska exportföretag och deras köpare ut…  Läs mer

Senaste artiklarna

Boliden

Nils Kågström är i början av sin ingenjörskarriär, men har redan varit med om stora resor. När Nils Kågström studerade till utvecklingsinge…  Läs mer

Universum

I Traineeguiden presenterar Universum ett antal företag, organisationer och deras traineeprogram, alternativt andra utbildningsprogram. Unive…  Läs mer

Trafikverket

Det behövs många olika typer av aktörer för att bygga Sverige och framtidens samhällen. Sandra Nordahl sökte sig till Trafikverket och möttes…  Läs mer

JM

Möjligheterna till personlig utveckling är stor på JM – en viktig samhällsutvecklare som lägger grunden för ett bättre liv och bidrar till at…  Läs mer