”IT-avdelningen har en oerhört viktig roll för våra framtida kunder”

Foto: Felicia Yllenius

Innovationstakten och ett stort utrymme att driva förändring lockade Carolina Emanuelson och Johan Backström till Arbetsförmedlingens IT-avdelning.

CAROLINA EMANUELSON ARBETAR
med strategisk kompetensförsörjning och Johan Backström har till uppgift att driva utveckling – och båda är de en del av Arbetsförmedlingens IT-avdelning.
– Jag kommer från det privata näringslivet och brinner för hur man bygger effektiva och välfungerande organisationer. De medarbetare vi är i behov av är personer som har en förmåga att tänka och göra nytt, som kan använda teknik som utvecklar vår verksamhet, säger Carolina.
– Vi befinner oss på en förändringsresa där ITavdelningen har en oerhört viktig roll för våra framtida kunder. Vi behöver ifrågasätta och coacha varandra och inte bara titta på de små förflyttningarna utan på hela flödet och på framtida behov, säger Johan.

Driver förändring
På Arbetsförmedlingens IT-avdelning arbetar cirka 480 medarbetare. Omvärldsbevakning är en stor del av både Carolinas och Johans uppdrag.
– Förändringstakten och innovationsklimatet är stort. Här finns ett stort utrymme för att vara med och driva förändring. Både jag och Johan fungerar som lite av katalysatorer, vi fångar upp och driver på att avdelningen förverkligar goda tankar och idéer, säger Carolina.
– Arbetsförmedlingen har ett behov av att digitalisera sitt arbete och mitt ansvar handlar om att tänka helt nytt från start och samtidigt hitta nya lösningar på gamla problem. Det som ger mig inspiration är mötet med människor och att springa på någon som sitter på en bra idé men som kanske inte själv har kraften att driva den. Jag blir häpen över all kompetens som finns, säger Johan.

Innovativt pilotprojekt väcker nyfikenhet
Arbetsförmedlingen tillämpar ny teknik på gamla problem. Just nu pågår exempelvis ett pilotprojekt om en ny och lättillgänglig tolktjänst. I pilotprojektet deltar arbetsförmedlare, etableringshandläggare, psykologer och arbetsterapeuter.
– Det är en helt ny tolktjänst som kommer att revolutionera marknaden. Vi vill göra det lätt för våra kunder att komma i kontakt med oss och då är möjligheten till tolkning en viktig faktor. Traditionell tolklösning har stora brister, mötet bokas ofta ett par veckor i förväg och vi bokar kanske en timme för ett samtal som i verkligheten bara tar sju minuter. Den nya tjänsten innebär att vi ropar in en tolk där behovet uppstår och att hjälpen finns tillgänglig inom en minut, säger Johan och fortsätter:
– Den feedback vi får är att det är ett fantastiskt verktyg och vi blir dagligen kontaktade av intressenter som vill vara med i piloten.

Text: Tina Lindström Carlsson
 

​​​​​​Johan Backström

Titel: Produktutvecklare

Utbildning: Samhällsvetenskap, gymnasieutbildning. 

Varför valde du Arbetsförmedlingen? ”Det som triggar mig är visionen att gör Sverige rikare genom att sätta människor i arbete. Här kan jag göra skillnad.”
​​​

​​​​​​Carolina Emanuelsson

Titel: Talent Manager

Utbildning: Beteendevetenskap och sociologi, Stockholms universitet, examen 2000.

Hur hämtar du kraft? ”Återhämtning är viktigt och jag använder träning som löpning och styrketräning för att fylla på energi när det behövs, men också för att göra av med energi.”
​​​

Om Arbetsförmedlingen
Arbetsförmedlingen är en nationell myndighet som finns i hela landet. Våra övergripande mål är att underlätta för arbetssökande och arbetsgivare att hitta varandra och att prioritera stöd till personer som står långt från arbetsmarknaden. Vår drivkraft är att se människor växa och utvecklas.

Läs mer: www.arbetsformedlingen.se

Senaste från arbetsgivare

Arbetsförmedlingen

På Arbetsförmedlingen jobbar Malin Pettersson med insatser som ger positiva resultat för de sökande. I jobbet som arbetsförmedlare är inge…  Läs mer

Senaste artiklarna

Essity

Hållbarhet omfattar mycket mer än bara miljö. Ett av Essitys hållbarhetsmål handlar om att förbättra välbefinnandet för 26 miljoner föräldrar…  Läs mer

AB Svensk Exportkredit

Amanda Ask har som uppdrag att finansiera exportaffärer på Svensk Exportkredit. Därmed är hon med och bidrar till att skapa sysselsättning oc…  Läs mer

Trafikverket

En ny kärna för mobilnät som ger uppkopplad infrastruktur, och ett nytt signalsystem för järnvägen i hela EU – Innovation och nytänkande är v…  Läs mer

DNB

DNB Sverige satsar inte bara stort på att ställa om till den senaste tekniken – nu inleds ett långsiktigt arbete där jämställdhet står fokus.…  Läs mer