”Vi är väldigt stolta över att alla våra bostäder Svanenmärks”

Foto: Kristofer Hedlund

Per Löfgren kunde inte tacka nej till drömrollen. I dag driver han JMs hållbarhetsarbete och tycker det är viktigt att alla får en chans att bidra.

Per Löfgren är en återvändare. Efter att ha jobbat på JM i fem år blev han lockad till en annan arbetsgivare. Men ett antal år senare valde han att komma tillbaka.

– Jag är inte ensam om att återvända hit. Det är en fantastisk arbetsgivare. Dessutom blev jag erbjuden min drömroll, och den kunde jag inte tacka nej till.

Det var rollen som hållbarhetschef som Per rodde hem. Hela sitt yrkesliv har han jobbat med miljöfrågor på olika sätt.

– Jag är passionerat intresserad av hur man skapar värde för både företag och samhälle, på samma gång. Min roll handlar mycket om att lyfta blicken från företaget och tänka utifrån samhällets syn. I dag förväntar sig kunder att man arbetar med miljöfrågor och företagens ansvar är större än någonsin. Så var det inte förr. Den utvecklingen har varit väldigt intressant att följa, berättar Per.

Följer Agenda 2030

JM arbetar brett med hållbarhet och driver flera olika projekt. Samtliga utgår från Agenda 2030, FN:s globala hållbarhetsmål, som JM beslutat sig för att använda i sitt arbete.

– Tolv av FN:s hållbarhetsmål är extra relevanta för vår verksamhet, och de har vi utvecklat och brutit ner till olika delmål. Nu har vi gett olika delar av verksamheten ansvar över egna delar, det är viktigt att alla får en chans att bidra, säger Per och tillägger:

– För att hållbarhetsfrågor ska komma till sin rätt inom en verksamhet behövs engagemang från såväl medarbetare som ledning. På JM är hållbarhet en viktig kärnfråga, vilket gör mitt arbete ännu roligare.

Den kända svanen

Sedan förra året märker JM alla bostäder som påbörjar att utvecklas med Svanenmärket. Miljömärkningen innebär att Svanen granskar JMs miljöarbete i varje enskilt projekt. I branschen är de ensamma om att jobba med en sådan märkning i samtliga av koncernens länder.

– Eftersom vi har haft ett strukturerat miljöarbete under så många år var det jämförelsevis lätt att anpassa verksamheten efter Svanens krav. Märkningen ger oss ett tydligt kvitto från en extern partner att vi driver ett gediget miljöarbete, något vi är väldigt stolta över.

Per tycker att det är givande att jobba med hållbarhetsfrågor inom en så pass stor organisation som JM är.

– Vi är den största bostadsutvecklaren i Sverige och det vi gör påverkar hela branschen. Om vi till exempel ökar vår andel kvinnliga hantverkare, som är ett av våra mål till 2030, så gynnar det både samhället nu och i framtiden. Att jobba med något som gynnar alla, där ingen är förlorare – det är en härlig känsla, avslutar Per.

Text: Camilla Rindås

JM

JM är en av Nordens ledande projektutvecklare av bostäder och bostadsområden. Verksamheten är fokuserad på nyproduktion av bostäder i attraktiva lägen med tyngdpunkt på expansiva storstadsområden och universitetsorter i Sverige, Norge och Finland. JM ska i all verksamhet främja ett långsiktigt hållbarhetsarbete.

Per Löfgren

Titel: Hållbarhetschef.

Utbildning: Kandidat i biologi samt master i miljömanagement, Stockholms universitet, examen 1999.

Vem är din förebild inom miljöarbete? ”Häftiga Greta Thunberg. En otrolig kraft som jag tror alla beslutsfattare behöver för att förstå. Den typen av engagemang ser jag upp till.”

Senaste från arbetsgivare

JM

JM är ett stort, tryggt och välkänt företag. Det lockade Linn Gergi och Susanne Wacklin till JMs lärlingsprogram för kvinnor – ett prog…  Läs mer

JM

Att få se färdiga byggprojekt och samarbeta med kollegor tycker Arash Mehrnia är roligast med sitt jobb. Det var under ingenjörsutbildning…  Läs mer

JM

Möjligheterna till personlig utveckling är stor på JM – en viktig samhällsutvecklare som lägger grunden för ett bättre liv och bidrar till at…  Läs mer

Senaste artiklarna

Arbetsförmedlingen

Innovationstakten och ett stort utrymme att driva förändring lockade Carolina Emanuelson och Johan Backström till Arbetsförmedlingens IT-avde…  Läs mer

Essity

Hållbarhet omfattar mycket mer än bara miljö. Ett av Essitys hållbarhetsmål handlar om att förbättra välbefinnandet för 26 miljoner föräldrar…  Läs mer

AB Svensk Exportkredit

Amanda Ask har som uppdrag att finansiera exportaffärer på Svensk Exportkredit. Därmed är hon med och bidrar till att skapa sysselsättning oc…  Läs mer

Trafikverket

En ny kärna för mobilnät som ger uppkopplad infrastruktur, och ett nytt signalsystem för järnvägen i hela EU – Innovation och nytänkande är v…  Läs mer