”Vi är väldigt stolta – vi förändrar branschen”

Foto: Jezzica Sunmo

JM är ett stort, tryggt och välkänt företag. Det lockade Linn Gergi och Susanne Wacklin till JMs lärlingsprogram för kvinnor – ett program som vill öka jämställdheten i branschen.

År 2030 ska 20 procent av JMs hantverkare vara kvinnor. Som ett steg att nå det målet har företaget startat ett traditionellt lärlingsprogram för kvinnor, med förhoppningen om att programmet ska öppna möjligheter för er kvinnor att realisera drömmen om att bli yrkesarbetare. Programmet är noga utformat med handledarskap, kvalitetssäkring, återkoppling och efter 3,5 år får du ett yrkesbevis.

Fler kvinnor till byggbranschen
För Linn Gergi, med en bakgrund som säljare och undersköterska och Susanne Wacklin, som tidigare arbetat på ICA och som fastighetsskötare, var erfarenheten från byggbranschen minst sagt begränsad. Men Linn hade byggt ett kök och Susanne hade fått en viss erfarenhet från jobbet som fastighetsskötare, så när annonsen ”Händiga tjejer sökes” dök upp, blev båda intresserade. Av 72 sökanden var de 2 av 6 kvinnor som blev antagna.

– Jag tyckte att programmet lät både spännande och bra eftersom det är en lärlingsutbildning med lön under utbildningen. Min pappa har jobbat inom byggbranschen och jag har bara hört positiva saker om den, säger Linn.

Susanne, som har en bror som är snickare, håller med:

– Dessutom visste jag att JM är ett välkänt företag med ett gott rykte.

Tar sitt samhällsansvar
Som en av Nordens ledande projektutvecklare av bostäder och bostadsområden tar JM sitt samhälls- ansvar genom att skapa väl fungerande hållbara samhällen – de hus JM bygger i dag ska stå i minst 100 år.

– Det känns bra att jobba på ett företag som tar sitt samhällsansvar, det borde fler arbetsgivare göra. JM bidrar genom att bygga hus och lägenheter men också genom att få in er kvinnor i branschen, säger Susanne.

Har startat en podd
Fördomarna om byggbranschen är många, inte minst om den skeva kvinnosynen och en grabbig mentalitet. Det är dock inget som Linn eller Susanne känt av, snarare tvärtom.

– Det är ganska chockerande att det finns så många fördomar om byggbranschen än i dag och det är dags att förändra den synen. Vi ska förändra branschen. Vi som går lärlingsprogrammet har startat en podd tillsammans, ”Snickarpodden”, där vi bland annat tar upp saker som hur det är att vara ensam kvinna i en byggbod, berättar Linn, och Susanne fyller i:

– Eller hur stark man känner sig efter att gipsat ett helt rum själv. Det är inte så tufft som många tror och vi hoppas att fler kvinnor ska våga välja bygg i framtiden!

Text: Charlotte Lund Phalén

Om JM

JM är en av Nordens ledande projektutvecklare av bostäder och bostadsområden. Verk- samheten är fokuserad på nyproduktion av bostäder i attraktiva lägen med tyngd- punkt på expansiva stor- stadsområden och universi- tetsorter i Sverige, Norge och Finland. Vi arbetar också med projektutveckling av kommers- iella lokaler samt entreprenad- verksamhet, huvudsakligen i Storstockholmsområdet.

Läs mer: www.jm.se

Linn Gergi

Utbildning: Lärlingsprogrammet.

Vad är det bästa med att gå det här programmet? ”Jag känner mig stark och stolt. Och tuff! Min treåriga dotter tror att jag är polis.”

Susanne Wacklin

Utbildning: Lärlingsprogrammet.

Vad är det bästa med att gå det här programmet? ”Att det är så kul – varje dag! Jag lär mig nya moment hela tiden.”

Senaste från arbetsgivare

JM

Att få se färdiga byggprojekt och samarbeta med kollegor tycker Arash Mehrnia är roligast med sitt jobb. Det var under ingenjörsutbildning…  Läs mer

Senaste artiklarna

RISE

Olof Mogren använder sin forskning inom deep learning till allt från att förutsäga blodsocker på typ 1-diabetiker till att hjälpa modeföretag…  Läs mer

AB Svensk Exportkredit

SEK hjälper svenska exportörer att vinna fler affärer. Affärsidén är enkel: att låna ut pengar till svenska exportföretag och deras köpare ut…  Läs mer

AB Svensk Exportkredit

Svensk Exportkredit stärker konkurrenskraften hos svensk exportnäring och bidrar till ökad tillväxt och sysselsättning i Sverige. Det var…  Läs mer

Sara Schedin

Tänker du att en dator omöjligt kan utföra din arbetsuppgifter? I så fall är det troligt att du underskattar dagens teknikutveckling. Det menar framtidsforskaren Peter Siljerud som tipsar om hur du ska lokalisera dig i den framtida jobbdjungeln.  Läs mer