”Material från Gränges finns i hälften av världens bilar”

Foto: Maja Kruegle

Medarbetarna på Gränges kan följa hela flödet från forskning till färdig produkt.

Av Gränges totalt 1 600 anställda runt om i världen jobbar 450 i Finspång. Linda Ahl är chef för en grupp ingenjörer i forskning- och innovationsteamet, som har materialutveckling på sin agenda.

– Vi driver det mesta av vårt arbete i projektform och utvecklar främst nya aluminiumlegeringar till fordonsindustrin. Våra kunder är de som löder bilkylare och som sedan säljer dem vidare till biltillverkare. Det finns material från Gränges i hälften av alla bilar som tillverkas i världen, säger Linda och fortsätter:

– Vardagen innehåller en blandning av möten, planering och utvärdering av resultat. När vi har fullskaleförsök av produkter som vi valsar i verket, då knallar vi upp dit – vi har gångavstånd till både produktion och marknad. Det är ett stort plus att vi har så nära till allt och kan följa processen från början till slut.

Linda och hennes team samarbetar ofta med olika institut och högskolor. De har ett ständigt utbyte med forskningscentret i Shanghai och en produktionsenhet i USA, där det snart kommer att byggas ytterligare ett forskningscenter.

– Vi har roliga samarbeten och regelbundna möten både via telefon och i verkligheten. Det blir en del resor mellan enheterna, säger Linda och fortsätter:

– Nu tittar vi exempelvis mycket på hur vi ska matcha våra produkter till elbilar som kräver andra typer av värmeväxlare.

På Gränges finns det stora möjligheter att både fördjupa och bredda sin kunskap.
– Storleken på bolaget är perfekt. Jag uppskattar verkligen att vi har allt nära och att det ändå är ett globalt företag. Som ny på Gränges rekommenderar jag att du utnyttjar kontakterna och den kompetens som finns inom företaget. Besök alla delar av företaget. Det finns mycket kunskap och klokskap i väggarna och det är en rolig miljö att jobba i, avslutar Linda.

Text: Tina Lindström Carlsson

Gränges

Gränges är en global leverantör av valsade aluminium-produkter för värmeväxlarapplikationer och andra nischmarknader. Företaget utvecklar, producerar och marknadsför avancerade material som förbättrar dels effektiviteten i kundens tillverkningsprocess och dels prestandan i slutprodukten.

Läs mer: www.granges.se

Linda Ahl

Titel: Chef för forskningsingenjörer, Forskning & Innovation.

Utbildning: Master och doktorsexamen i materialkemi, Uppsala universitet, doktorerade 2002.

Smultronställe: ”En promenadslinga i närheten av min bostad som ligger ut mot en udde vid sjön, där går jag ofta med min hund.”

Senaste från arbetsgivare

Gränges

Magnus Carlström, HR-direktör på Gränges, tog emot Årets hederspris inom employer branding. Men det är ingen enmansshow, menar han. Utan meda…  Läs mer

Senaste artiklarna

Samsung

En internationell miljö med innovativa och världsledande produkter. Det är vad som fick Catarina Olander att tacka ja när hon headhuntades ti…  Läs mer

RISE

RISE bidrar till ett hållbart och konkurrenskraftigt näringsliv. Forskningsinstitutet tar ett tydligt samhällsansvar, vilket är viktigt för K…  Läs mer

EVRY

Mjuka värden väger tungt på EVRY – Nordens största IT-tjänsteföretag. Tom Clignez fungerar som en brygga mellan användarupplevelsen och den t…  Läs mer

Alfa Laval AB

Efter nio år i IT-branschen började Senan Rasoul på Alfa Laval. Det var möjligheten att använda IT för att bidra till en hållbar värld som lo…  Läs mer