Medarbetarna är Skanskas främsta styrka

Foto: Kristofer Hedlund

Medarbetarkulturen och satsningen på hållbart byggande. Det är svaret på varför så många lockas till Skanska, menar Oscar Fransén. Själv har han en roll som är väldigt omväxlande och bygger på nära samarbete med kollegorna.

Oscar Franséns relation till Skanska började under P3, byggbolagets eget studentprogram för högskoleingenjörer.

– P3 pågår parallellt med studierna under sista året på utbildningen. Det var många som sökte och Skanskas konkurrenter hade inget motsvarande program. Jag är glad att jag fick en plats.

Under deltagandet i programmet P3 genomförde Oscar praktik på Skanska, efter sitt deltagande erbjöds han också en anställning. I dag tillhör han Skanska väg och anläggning Stockholm, där han har rollen som blockchef.

– Det bästa med mitt jobb är omväxlingen. Varje morgon startar vi med möte klockan 06.30, då vi går igenom vad vi ska göra. Därefter är det full fart med planering, inköp, kvalitets- och miljökontroller samt samordningsmöten för att stötta arbetsledarna. Dagarna är utmanande och omfattar problemlösning, vilket jag tycker är roligt.

Innovativa lösningar

Sedan starten på Skanska har Oscar varit involverad i flera projekt. I rollen som produktionsingenjör och senare som projektingenjör har han bland annat jobbat på Nya Karolinska Universitetssjukhuset och Sergels torg. Just nu arbetar han som blockchef på Barkarbystaden III & IV.

– Vi bygger på ett gammalt militärt flygfält, tillsammans med Järfälla Kommun, vilket kräver många innovativa lösningar för att hantera massorna och grundvattnet. Det är väldigt kul att få vara med från början och bygga en helt ny och hållbar stadsdel. Många inblandade aktörer kräver ett tätt samarbete och god samordning – det är verkligen nyckeln till framgång. För mig är materialhantering och att minska svinn jätteviktigt.

Mål att bli klimatneutrala

Som miljöambassadör på distriktet ligger just miljöarbete Oscar varmt om hjärtat, något som han delar med sin arbetsgivare.

– Skanska jobbar hårt för att nå målet om att bli klimatneutrala 2045. Vi arbetar med klimatkalkyler i våra projekt, och dessutom arbetar vi med Gröna veckan, där vi under en vecka fokuserar på miljö och försöker skapa engagemang internt likväl som externt. Vi jobbar också för noll arbetsmiljöskador i vår bransch och då krävs det att man tar arbetsmiljön på allvar. Vi vill ta ansvar och inspirera andra.

Generösa med utbildning

I år mottar Skanska utmärkelsen Branschbäst av Universum, något som Oscar tror grundas i hur mycket Skanska satsar på sin personal.

– Det är tydligt att man investerar i oss. Skanska är till exempel generösa med att vidareutbilda sin personal.

– Jag tror även att många attraheras av att vi arbetar så dedikerat för ett grönt byggande. I dessa klimattider söker sig många hit för att de känner till Skanskas satsningar.

Längre fram i tiden ser Oscar fram emot att testa nya roller inom bolaget och att utmana sig själv.

– Det enda som stoppar min egen utveckling är jag själv. Det finns mycket möjligheter inom bolaget bara man tar initiativ.

Text: Camilla Rindås

Skanska

Skanska skapar hållbara lösningar inom bygg- och anläggning, infrastruktur, bostäder och kommersiella lokaler. Just nu driver vi tusentals projekt i Norden, Centraleuropa, UK och USA. Våra medarbetare bidrar till vår framgång och att vi idag är ett av världens största byggföretag. Vi är fler än 38 000 kunniga och passionerade medarbetare globalt, varav 9 000 finns i Sverige. Med utgångspunkt i våra starka värderingar utvecklar vi våra medarbetare och vår verksamhet. Välkommen att bygga ett bättre och grönare samhälle tillsammans med oss!

Oscar Fransén

Titel: Blockchef.

Utbildning: Högskoleingenjör byggteknik, Uppsala universitet, examen 2016.

Bästa stund under arbetsdagen? ”Morgonmötet och första koppen kaffe.”

Senaste artiklarna

Arbetsförmedlingen

Innovationstakten och ett stort utrymme att driva förändring lockade Carolina Emanuelson och Johan Backström till Arbetsförmedlingens IT-avde…  Läs mer

Essity

Hållbarhet omfattar mycket mer än bara miljö. Ett av Essitys hållbarhetsmål handlar om att förbättra välbefinnandet för 26 miljoner föräldrar…  Läs mer

AB Svensk Exportkredit

Amanda Ask har som uppdrag att finansiera exportaffärer på Svensk Exportkredit. Därmed är hon med och bidrar till att skapa sysselsättning oc…  Läs mer

Trafikverket

En ny kärna för mobilnät som ger uppkopplad infrastruktur, och ett nytt signalsystem för järnvägen i hela EU – Innovation och nytänkande är v…  Läs mer