”Här ska man må bra även när man kommer hem från jobbet”

Foto: Alexander Lindström

Som trainee på BillerudKorsnäs utmanas man att kliva ur sin bekvämlighetszon. Dessutom får man en bred kunskap om hela värdekedjan i företaget och många nyttiga kontakter.

När Emelie Norström hade doktorerat färdigt trodde hon att det skulle bli svårt att få jobb inom sitt specialområde. Men nu går hon sina drömmars traineeutbildning på BillerudKorsnäs – och här får hon vara med och utveckla framtidens förpackningar.

Hur fick du traineeplatsen?
– I juni disputerade jag på KTH inom fiber och polymervetenskap, och jag ville gärna tillbaka till mina hemtrakter kring Hofors. Jag trodde det skulle bli svårt att hitta jobb inom just mitt område, men så råkade jag läsa en traineeannons för BillerudKorsnäs där det bland annat handlade om att utveckla framtidens för- packningar. Jag kände att det var en klockren tjänst för mig så jag sökte och fick platsen!

”Det märks att företaget jobbar hårt med att de anställda ska trivas.”

Vilka är de största fördelarna med att vara trainee på BillerudKorsnäs?
– Det är dels det kontaktnät och den överblick som man får genom att se hela värdekedjan, från skogen till bruken och säljkontoren, men också att man får träffa människor från hela verksamheten. Dessutom får man hela tiden nya utmaningar att ta tag i, vilket gör att man får kliva ur sin bekvämlighetszon – vi har till exempel ett projekt där vi ska fundera över hur hela produktionen ska bli fossilfri. En annan stor fördel är att vi är femton traineer som gör detta tillsammans, vilket gör att vi blir ett väldigt tajt team.

Blev du förvånad över något när du började på din traineeutbildning?
– Jag hade nog inte väntat mig att medarbetarna skulle vara så entusiastiska som de faktiskt var när man kommer som ny. Alla har ju egentligen fullt upp med sina egna arbetsuppgifter, men jag upplevde verkligen att alla var generösa med att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Det märks att företaget jobbar hårt med att de anställda ska trivas och känna sig trygga med sitt arbete och att vi även ska må bra när vi kommer hem från jobbet.

Vad hade du gjort om du fått vara chef för en dag?
– Då hade jag satsat på att alla anställda fick träffas och nätverka precis som vi traineer får göra och att man under en dag fick mer information om vad alla olika delar av företaget arbetar med. Jag skulle också genomföra en workshop med brainstorming om vad man skulle vilja förbättra tillsammans med alla anställda.

Text: Pernilla Fredholm

BillerudKorsnäs

BillerudKorsnäs är en världsledande leverantör av förnybart förpackningsmaterial. Avsikten är att vara det innovativa valet inom förpackningsindustrin och att tillsammans med sina partners skapa smarta förpackningslösningar.

Antal medarbetare: Cirka 4 400 medarbetare i 13 länder.

Emelie Norström

Utbildning: KTH Teknologie doktorsexamen inom ämnet fiber- och polymervetenskap, 2018. KTH Civilingenjör Kemi och kemiteknik, 2011.

Det roligaste jag har gjort under min traineetid: ”Det roligaste var första studiebesöket. Vi började med att åka ut i skogen för att lära oss om skogsbruk.”

Senaste artiklarna

Arbetsförmedlingen

Innovationstakten och ett stort utrymme att driva förändring lockade Carolina Emanuelson och Johan Backström till Arbetsförmedlingens IT-avde…  Läs mer

Essity

Hållbarhet omfattar mycket mer än bara miljö. Ett av Essitys hållbarhetsmål handlar om att förbättra välbefinnandet för 26 miljoner föräldrar…  Läs mer

AB Svensk Exportkredit

Amanda Ask har som uppdrag att finansiera exportaffärer på Svensk Exportkredit. Därmed är hon med och bidrar till att skapa sysselsättning oc…  Läs mer

Trafikverket

En ny kärna för mobilnät som ger uppkopplad infrastruktur, och ett nytt signalsystem för järnvägen i hela EU – Innovation och nytänkande är v…  Läs mer