“Jag lockades av Husqvarna Groups fokus på internet of things”

Foto: Husqvarna

Efter att ha avslutat sin andra master blev Andriy Shyshka antagen till Husqvarna Groups traineeprogram. Det blev vägen till ett spännande jobb i den digitala utvecklingens framkant.

I rollen som Digital Product Manager på Husqvarna Group arbetar Andriy Shyshka med att koppla upp bolagets produkter mot internet för att deras professionella kunder ska kunna hantera sin maskinflotta på ett effektivt och hållbart sätt. Detta innefattar att vara en agil produktägare för två mjukvaruutvecklingsteam och att översätta Husqvarna Groups vision till krav på digitala tjänster som är helt nya för industrin.

Du kom in på Husqvarna Group via deras traineeprogram. Berätta!
– Jag är ursprungligen från Ukraina och kände inte till Husqvarna Group innan jag kom till Sverige för att plugga en master i informatik i Jönköping. Efter min utbildning sökte jag till olika traineeprogram runtom i Europa, men det var först när jag kom på intervju hos Husqvarna Group som jag kände att jag hade hittat rätt. Vi pratade om bolagets framtid, bland annat om connectivity och internet of things, vilket jag lockades av. Det var inte en del av deras verksamhet då, men det är det i allra högsta grad i dag.

Hur var det att gå traineeprogrammet?
– Utmanande, men samtidigt oerhört lärorikt och roligt. Under de två åren hade jag fyra olika uppdrag. Först arbetade jag med strategi och utveckling av bolagets IT-system. Sedan med produktutveckling av Gardena Smart System i Tyskland och därefter med digital marketing i Jönköping. Min sista placering var med ett big data-team i en då nybildad avdelning för Husqvarna Groups digitala tjänster.

“Vi traineer är goda vänner och stöttar varandra.”

– Sammantaget innebar programmet att jag fick en bred överblick av verksamheten, samt ovärderliga kontakter med såväl medarbetare som ledning. Kontakten med de andra som gick programmet var dessutom väldigt bra. Vi är nu goda vänner och hjälper och stöttar varandra. Husqvarna Group organiserade regelbundna workshops där vi traineer träffades på olika platser för utbildning och träning, både i och utanför Sverige.

Vad hände efter programmet?
– Efter programmets slut var mitt mål att börja arbeta som Enterprise Architect. Men jag insåg snart att jag hellre ville arbeta inom ett område där resultaten syns snabbare. Eftersom jag har en bakgrund inom matematik och dataanalys hittade jag fram till en roll som Data Scientist. Snart fick jag upp ögonen för ett projekt inom Husqvarna Fleet Services 2.0, som jag också arbetar med i dag i min nuvarande roll.

Text: Sara Schedin

Husqvarna Group

Koncernen är en världsledande tillverkare av innovativa produkter och lösningar för skogs-, park-och trädgårdsskötsel. Sortimentet omfattar bland annat motorsågar, trimmers, robotgräsklippare och åkergräsklippare. Koncernen är även ledande i Europa inom trädgårdsbevattning och världsledande inom kaputrustning och diamantverktyg för byggnads-och stenindustrierna.

Antal medarbetare: 13 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer: www.husqvarnagroup.com

Andriy Shyshka

Titel: Digital Product Manager.

Utbildning: Master i tillämpad matematik från Kharkiv National Universitet of Radio Electronics, Ukraina, 2012. Master i informatik, Jönköpings Universitet, 2014.

Vilken är din favoritinnovation? ”Automower såklart! Det är inte bara en autonom gräsklippare, utan den ger mig tid som jag kan ägna åt precis vad jag vill medan den tar hand om gräsmattan.”

Senaste artiklarna

Samsung

En internationell miljö med innovativa och världsledande produkter. Det är vad som fick Catarina Olander att tacka ja när hon headhuntades ti…  Läs mer

RISE

RISE bidrar till ett hållbart och konkurrenskraftigt näringsliv. Forskningsinstitutet tar ett tydligt samhällsansvar, vilket är viktigt för K…  Läs mer

EVRY

Mjuka värden väger tungt på EVRY – Nordens största IT-tjänsteföretag. Tom Clignez fungerar som en brygga mellan användarupplevelsen och den t…  Läs mer

Alfa Laval AB

Efter nio år i IT-branschen började Senan Rasoul på Alfa Laval. Det var möjligheten att använda IT för att bidra till en hållbar värld som lo…  Läs mer