Så klarar du dig på framtidens arbetsmarknad

Enligt en studie som Stiftelsen för strategisk forskning gjorde för några år sedan kommer drygt hälften av alla svenska jobb ha ersatts av digital teknik inom de närmsta 20 åren. Men vilka jobb handlar det om? Och sitter egentligen någon säkert på framtidens arbetsmarknad?

– Jag skulle säga att väldigt få av oss har yrken som inte kan ersättas helt eller delvis av teknik. När jag gick igenom en lista över 100 av våra vanligaste yrken, hittade jag bara tio som är svåra att automatisera, säger trendspanaren och framtidsforskaren Peter Siljerud.

Enligt Peter Siljerud kommer det att ta lång tid innan hantverksmässiga yrken som exempelvis florist och glasmästare, där uppgifterna oftast inte är rutinmässiga, kommer att kunna ersättas av robotar.

– Man ska helt enkelt satsa på områden som datorer är dåliga på. Det innefattar även mjuka yrken som handlar om nätverkande, relationer, kreativitet och omsorg. Där tror jag att vi kommer ha en stor fördel framför tekniken under en väldigt lång tid framöver, säger han och fortsätter:

– Ett annat spår är såklart att jobba med teknik och exempelvis utveckla smarta maskiner. Där kommer det att behövas väldigt mycket kunnande i framtiden.

Om vi tittar på de yrken som med högsta sannolikhet kommer att ha ersatts av robotar inom en relativt snar framtid tar Peter Siljerud repetitiva jobb inom industri och ekonomi som exempel. Han berättar att han även tror att jobb som fotomodell och kock, som man kanske tänker är svåra att automatisera, kommer att försvinna.

– Redan nu finns programmet Looklet som modeföretag använder för att med hjälp av ett bibliotek av kroppsdelar sätta ihop precis den typ av fotomodell som de vill ha. Istället för att använda sig av dyra modeller kan de själva ta kort på kläderna och sedan montera dem på låtsasmänniskorna som de har skapat i programmet, säger han och fortsätter:

– Tittar vi på yrket kock finns det idag artificiell intelligens som tar fram recept. Nu kommer det också robotarmar som lagar lika god mat som vilket stjärnkock som helst. De kan återskapa samma maträtt om och om igen med lika bra kvalitet varje gång. Det skulle inte förvåna mig om vi alla har en sådan hemma i framtiden.

Men om över 50 procent av jobben försvinner, kommer det verkligen gå att sysselsätta alla människor i framtiden? Peter Siljerud berättar att han tror att människan har en förmåga att hela tiden skapa nya jobb och att det i framtiden kommer att tillkomma en mängd olika yrken.

– Blickar vi tillbaka 150 år i tiden jobbade runt 70 procent av svenskarna inom jordbruket. I dag är den siffran två procent. En bonde på den tiden hade ju inte kunnat föreställa sig att människor i framtiden skulle jobba som exempelvis sökoptimerare, instagrammare eller bloggare. Jag tror att vi kommer att fortsätta vara kreativa i att skapa nya yrken, men att de kommer att tala mer till våra sofistikerade behov än våra mer grundläggande. Det kommer att finnas många hittepåjobb som kanske inte är så meningsfulla, men som ändå kommer att vara efterfrågade.

Peter Siljerud betonar att det dock inte finns någon garanti för att vi kommer att skapa tillräckligt med nya jobb för att sysselsätta alla. Han tror att det är många som kommer att ha svårt att hitta en plats i framtidens digitala samhälle.

– Det kommer att vara en stor utmaning för samhället att hitta jobb till de som kanske bara klarar enklare, rutinmässiga arbetsuppgifter. Det kommer ju inte falla sig naturligt för alla att sadla om och bli robotprogrammerare istället eller skapa nästa smarta algoritm till en fordonsfabrik, säger han och tillägger:

– En annan stor utmaning är att komma på hur man ska fördela den välfärd som robotar och maskiner kommer att skapa. Står hälften av oss utan jobb kommer vi inte att kunna konsumera allt det som produceras. Det innebär att det värde som tekniken skapat på något sätt måste falla tillbaka på befolkningen för att cirkeln ska kunna slutas.

Text: Sara Schedin

Senaste artiklarna

Arbetsförmedlingen

Innovationstakten och ett stort utrymme att driva förändring lockade Carolina Emanuelson och Johan Backström till Arbetsförmedlingens IT-avde…  Läs mer

Essity

Hållbarhet omfattar mycket mer än bara miljö. Ett av Essitys hållbarhetsmål handlar om att förbättra välbefinnandet för 26 miljoner föräldrar…  Läs mer

AB Svensk Exportkredit

Amanda Ask har som uppdrag att finansiera exportaffärer på Svensk Exportkredit. Därmed är hon med och bidrar till att skapa sysselsättning oc…  Läs mer

Trafikverket

En ny kärna för mobilnät som ger uppkopplad infrastruktur, och ett nytt signalsystem för järnvägen i hela EU – Innovation och nytänkande är v…  Läs mer