Som trainee på Scania bidrar du till att utveckla framtidens transporter

Foto: Kristofer Hedlund

Utveckling, montering och strategiska frågor om fordon och transporter i en hållbar framtid. Traineetiden på Scania är upplevelserik, fylld av utmaningar och möten med kollegor i Sverige och världen.

Civilingenjören Elsa De Geer är i slutet av sin 15 månader långa period på Scania Global Champion Trainee Program. Hon har lärt känna många nya kollegor då hon var tredje månad har bytt arbetsplats och utmaningar på lastbilsföretaget.

– En kompis till mig som hade genomfört traineeprogrammet tipsade mig om Scania, och han hade rätt – det är det roligaste jag har gjort. Dessutom är lastbilar ganska häftiga fordon, säger Elsa och fortsätter:

– Det bästa är kollegorna – jag har fått nya nära vänner bland jämnåriga traineer, men också lärt känna många äldre och mer erfarna personer på företaget.

Vad ger det dig att vara trainee på Scania?
– Jag jobbade med teknisk utveckling från början och har därefter bland annat arbetat med strategifrågor, digitalisering och mjukvaruutveckling. Att få insyn i allt från hur man säljer våra lastbilar och reservdelar till hur man bygger dem och tar långsiktiga beslut om vad företaget ska utveckla i framtiden upplever jag som värdefullt. Det ger en förståelse för hur allt hänger ihop. Sedan tycker jag det är intressant att ha fått uppleva Scania som ett internationellt bolag när jag jobbade med försäljning i Spanien.

Hur såg handledningen ut?
– Jag har en väldigt bra chef som handleder mig genom hela traineeprocessen. Han har gett mig värdefulla råd och tips om hur jag ska agera i olika situationer och han har hjälpt mig att fatta bra beslut längs vägen.

Vad händer härnäst?
– Jag har fått möjlighet att förlänga traineeprogrammet med tre månader, så om några veckor åker jag till München för att jobba med strategifrågor tillsammans med trainees från Brasilien och Tyskland. Scania ägs av TRATON, som också äger andra lastbilsmärken och vi är en trainee från varje företag. Det ska bli kul att jobba intensivt med strategiska frågor tillsammans med personer från olika länder.

Hur ser framtiden ut?
– När jag är klar med min traineetid ska jag tillbaka till avdelningen för forskning och utveckling för att utveckla lastbilar. Det ska bli intressant och nästan lite skönt att få landa och jobba med ett mer långsiktigt projekt.

Text: Tina Lindström Carlsson

Scania

Scania är en världsledande leverantör av transportlösningar. Tillsammans med våra partners och kunder leder vi övergången till ett hållbart transportsystem. Forskning och utveckling är koncentrerad till Sverige, med filialer i Brasilien och Indien. Produktion sker i Europa, Latinamerika och Asien, med regionala produktcentra i Afrika, Asien och Euroasien. Scania ingår i TRATON GROUP.

Medarbetarnas bakgrund: Bland akademiker främst civilingenjörer, högskoleingenjörer, ekonomer och systemvetare.

Läs mer: scania.se

Elsa De Geer

Utbildning: Civilingenjör i teknisk fysik, Lunds tekniska högskola, examen 2017.

Det roligaste jag har gjort under min traineetid: ”Jag har fått jobba med strategifrågor för eldrivna fordon. Det är väldigt intressant att resonera kring frågor som kopplingen mellan hållbarhet, lagstiftning och hur vi väljer att utveckla våra fordon.”

Senaste från arbetsgivare

Scania

Traineeprogrammet på Scania har tagit André Söderstjerna från Sverige till Tyskland – via Ghana och Rumänien. Snart kliver han in i sin framt…  Läs mer

Senaste artiklarna

Arbetsförmedlingen

Innovationstakten och ett stort utrymme att driva förändring lockade Carolina Emanuelson och Johan Backström till Arbetsförmedlingens IT-avde…  Läs mer

Essity

Hållbarhet omfattar mycket mer än bara miljö. Ett av Essitys hållbarhetsmål handlar om att förbättra välbefinnandet för 26 miljoner föräldrar…  Läs mer

AB Svensk Exportkredit

Amanda Ask har som uppdrag att finansiera exportaffärer på Svensk Exportkredit. Därmed är hon med och bidrar till att skapa sysselsättning oc…  Läs mer

Trafikverket

En ny kärna för mobilnät som ger uppkopplad infrastruktur, och ett nytt signalsystem för järnvägen i hela EU – Innovation och nytänkande är v…  Läs mer