Tetra Paks traineeprogram tar talanger ut i världen

Foto: André de Loisted

Med ett motto om att bevara livsmedel, människor och framtiden skapar Tetra Pak hållbara förpackningslösningar. Genom traineeprogrammet Future Talent skapas framtidens ledare – en av dem är Emma Brisby.

Som trainee på Tetra Pak får du själv vara med och utforma din två år långa traineeperiod. I programmet ingår bland annat möjligheten att testa på olika yrkesroller och att besöka anläggningar, kunder och leverantörer på olika platser i världen. En som lockades av de globala möjligheterna är Emma Brisby, som precis kommit tillbaka till Lund efter två och en halv månad i Bangkok.

Berätta, vad har du fått göra i Bangkok?
– Jag har fått möjligheten att spendera tid ute på olika produktionsanläggningar för att samla in information till en förstudie som jag och mitt team arbetar med. Förstudien var till ett utvecklingsprojekt för förpackningssystemet Tetra Recart, där målet är att byta ut konservburkar mot kartongförpackningar. Under dessa månader har jag fått besöka tio olika anläggningar i fyra asiatiska länder. Jag tar med mig massor med erfarenheter därifrån, inte bara om projektet utan också om olika kulturer och om Tetra Pak som bolag.

“Traineeprogrammet skräddarsys efter varje individ.”

Hur är traineeprogrammet på Tetra Pak uppbyggt?
– Syftet med programmet är att utveckla framtidens ledare i olika riktningar. Totalt är vi över hundra traineer över hela världen, alla i olika roller. Jag är projektledare och det jag får göra under min traineeperiod är skräddarsytt så att jag ska få bästa möjliga förutsättningar att bli en bra projektledare. I programmet ingår några arbetsrotationer i Sverige och utomlands. Innan Bangkok fick jag exempelvis installera en produktionslina i Kina och jag har även besökt olika mässor och konferenser i flera europeiska länder.

Vad är det bästa med att vara trainee på Tetra Pak?
– Det är helt klart möjligheten att se så många olika delar av bolaget och att kunna skapa ett nätverk som sträcker sig över hela världen. Både bland traineer och andra kontakter som jag har träffat under mina rotationer. Att få bygga det nätverket skapar ett bra försprång när jag ska jobba som projektledare på heltid nästa höst. Att få insikt i flera olika delar av organisationen skapar också en ödmjukhet och förståelse för hur komplexa olika processer kan vara när vi är så stora. Dessutom har vi väldigt bra stämning oss traineer emellan, vi träffas och hittar på saker även utanför arbetstid.

Text: Sofie Lundmark

Tetra Pak

Tetra Pak är världens ledande leverantör av process- och förpackningslösningar för livsmedelsindustrin. Tillsammans arbetar våra 24 000 medarbetare i nära samarbete med kunder och leverantörer för att kunna erbjuda säkra och innovativa produkter med så låg miljöbelastning som möjligt.

Läs mer: www.tetrapak.com

Emma Brisby

Titel: Project manager.

Ålder: 26.

Utbildning: Civilingenjör i industriell ekonomi, Linköpings universitet, examen 2017.

Den största utmaningen jag stött på under min traineetid: ”Det har varit att driva projekt på distans. Det spelar ingen roll hur många olika moderna verktyg vi har så länge mobilen varken har internettillgång eller täckning. Jag har löst det genom förberedelser och planering, vilket har varit enkelt med ett grymt team.”

Senaste artiklarna

Arbetsförmedlingen

Innovationstakten och ett stort utrymme att driva förändring lockade Carolina Emanuelson och Johan Backström till Arbetsförmedlingens IT-avde…  Läs mer

Essity

Hållbarhet omfattar mycket mer än bara miljö. Ett av Essitys hållbarhetsmål handlar om att förbättra välbefinnandet för 26 miljoner föräldrar…  Läs mer

AB Svensk Exportkredit

Amanda Ask har som uppdrag att finansiera exportaffärer på Svensk Exportkredit. Därmed är hon med och bidrar till att skapa sysselsättning oc…  Läs mer

Trafikverket

En ny kärna för mobilnät som ger uppkopplad infrastruktur, och ett nytt signalsystem för järnvägen i hela EU – Innovation och nytänkande är v…  Läs mer